PRP-терапія як альтернативний метод лікування захворювань суглобів у собак

 

Плазма, збагачена тромбоцитами (PRP) – це концентрат тромбоцитів, виготовлений з крові пацієнта в невеликій кількості плазми. Цей препарат містить різноманітні типи цитокінів, тобто. фактори росту – PDGF, TGF, VEGF, EGF – та білки, відповідальні за клітинну адгезію – фібронектин, фібрин та вітронектин. Концентровані ростові інгредієнти, що містяться в препараті, мають властивості, які стимулюють процеси відновлення тканин - вони сильно стимулюють регенерацію пошкоджених сухожиль, м'язів, зв'язок, хрящів або кісток. Завдяки цим екстраординарним властивостям препарати PRP успішно використовуються у терапії.


Цей метод знайшов велике застосування у ортопедії. Він використовується в терапії: дегенерація суглобів, важковиліковні переломи і, як наслідок, псевдоартроз, ОКР, дисплазія тазостегнового і ліктьового суглобів, а також застосовується при лікуванні ран, що важко гояться, або офтальмології.


Терапія з PRP є альтернативним методом лікування порушень опорно-рухового апарату, який часто використовується також як ад'ювантна терапія лікування суглобових дефектів хряща та реконструйованої зв'язки.


Спосіб приготування

Концентрати тромбоцитів, що містять фактори росту, одержують шляхом центрифугування цільної крові з використанням відповідних центрифужних пробірок для цієї мети. Легке та швидке отримання концентрату тромбоцитів можливе навіть у амбулаторних умовах.


Процес збору заснований на центрифугуванні на різних швидкостях, зібраних на антикоагулянті цільної крові, що призводить до його поділу на: еритроцити, багату на тромбоцити плазму і бідну на тромбоцити плазму. Поділ окремих фракцій відбувається автоматично.


Кров для приготування препарату береться зі вилицьової вени через легкість і швидкість забору великого об'єму крові.


Кількість зібраної крові залежить від розміру тварини та кількості місць обробки.


Кров береться у тварини у кількості від 15 до 60 мл один раз на шприц, що містить цитрат натрію, для запобігання згортанню крові.


Етапи підготовки матеріалу:


• Взяття крові зі вилицевої вени в цитрат у співвідношенні 9:1 (кров: цитрат)
• Кров з цитратом відокремлюють у відповідні пробірки та центрифугують.
• Після центрифугування плазму відокремлюють від еритроцитів.
• Зібрану плазму знову центрифугують, після чого суспензія осаджується з факторами росту та адгезійними білками.
• відкидається погана плазма із тромбоцитами.
• шлам збирають у шприц із сироваткою, отриманої при центрифугуванні цільної крові, у співвідношенні 1:4.


Отриманий матеріал - багату на тромбоцити плазму - вводять у хворе місце.


Процедура проводиться на тварині за часом (схема на вибір лікаря). Для ін'єкцій суглоб має бути поголений, дезактивований та підготовлений хірургічним шляхом. Після миття рук та підтримання повної стерильності проводиться пункція суглоба.


Щоб переконатися, що внутрішньосуглобова ін'єкція зроблена правильно, синовіальна рідина повинна бути аспірована (у разі добре зробленої ін'єкції видно відтік прозорого синовіуму в шприц). Тільки після одержання 100% можна вводити попередньо підготовлений препарат PRP у порожнину суглоба.


Переваги

PRP – це метод із великою кількістю переваг. Вони були виявлені на основі показань пацієнтів, які проходили цю терапію.


Мінімально інвазивна процедура - сенс полягає в тому, щоб помістити підготовлений матеріал безпосередньо в місце, де знаходиться захворювання.


Безпека терапії – матеріал, з якого готують PRP, походить з одного організму, алергічних реакцій немає.


Мінімальний ризик зараження – ін'єкція проводиться у стерильних умовах. На сьогоднішній день у жодного пацієнта не було інфекції після внутрішньосуглобової ін'єкції PRP.


Коротка тривалість терапії – введення препарату ін'єкцією, залежно від стану пацієнта, рекомендується робити 2-3 ін'єкції з інтервалом 3-4 тижні. У цей час працюють живі трансплантовані клітини.


Незначний біль – терапія проводиться на попередньо підготовленій тварині, а біль після правильно зробленої ін'єкції незначний.


Ефективність незрівнянно вища (близько 90%) порівняно із звичайними ін'єкціями та терапією НПЗП.

Читайте також


Як і де видалити кліщів у домашніх вихованців

Якщо вихованець проводить багато часу на свіжому повітрі, можливо, вже знаєте, що до сезону кліщів потрібно підготуватися. Укуси кліщів болючі, небезпечні і передають такі захворювання людям та...

Таблетки від глистів для кішки

Замовте таблетки для лікування хробаків у кішки. Продукти на продаж вибираємо за такими важливими критеріями:   Безпека Очевидно, найважливіше, що враховують при виборі – це ...

Захворювання сечостатевої системи у собак

  Як і у людей, у тварин, тим більше похилого віку, часто виникають проблеми зі здоров'ям. Не виключені захворювання органів сечовидільної системи. Дана система включає нирки, сеч...

  1. Статті
  2. PRP-терапія як альтернативний метод лікування захворювань суглобів у собак