Ацидоз у корів

 

Постановка діагнозу

В основі діагностики аналізованої проблеми лежить вимір pH вмісту рубця або після його отримання від корови, або безпосередньо всередині передшлунка. Тема відбору вмісту та замір pH не така проста, як здається.


Способи одержання біоматеріалу з рубця:


1) під час жуйки відбір корму з рота. Такий підхід не забезпечує достовірні результати, оскільки у вмісті рубця є слина;
2) через зонд;
3) прокол рубця з подальшим взяттям переважно рідкої частини вмісту рубця.
Головне завдання ветлікаря – не виявити ацидоз, яке підтвердити.
Для встановлення факту наявності у тварини простої форми ацидозу достатньо знати:
1) тривалість (час збереження низького pH);
2) силу падіння pH (розраховують як співвідношення часу та pH нижче встановленої межі норми).


Наприклад, встановлено, що субклінічний ацидоз з'являється при рівні pH між 5,2-5,б, який зберігається щонайменше три години на добу.


Просто цікаво: вважається, що бики кидаються на речі червоного кольору. Насправді це поширена помилкова думка - велика рогата худоба позбавлена кольорового зору. Дратують биків різкі рухи людини.


Використання болюсів для рН-метрії

Практична цінність безперервного запису рівня pH рідини рубця в промисловому тваринництві може бути невисокою, оскільки це вимагає спеціалізованого вимірювального обладнання, що при великому поголів'ї надто дороге і складне. Однак проблема навіть не в тому, щоб це обладнання купити і правильно використовувати, а скоріше, грамотно інтерпретувати результати.


Епітеліальні клітини рубця не захищені слизом і, отже, чутливі до хімічних ушкоджень кислотами навіть протягом короткого періоду субклінічного ацидозу. У діагностиці має значення аналіз результатів розтину трупа загиблої тварини. Внаслідок цього низький pH може призвести до запалення виразки епітелію рубця. У разі запалення слизової оболонки бактерії можуть оселитися в сосочках рубця, а потім потрапляють у кров, через яку вони транспортуються в організм, викликаючи абсцеси печінки та накопичуючись у легенях, на клапанах серця, нирках або суглобах.


Просто цікаво: по негативному впливу на екологічні ніші авто поступається ВРХ. У структурі причин парникового ефекту частку гною та кишкових газів тварин припадає 18%.


Лікування та профілактичні заходи

Терапія передбачає олужнення вмісту рубця. Якщо є загроза життю, не обійтися без промивання рубця 1-відсотковим хлоридом натрію, 2-відсотковим гідрокарбонатом натрію.


Об'єм рубця - 100-120 л. Незважаючи на це, за раз для промивання вливається близько 30-40 л рідини. Застосовують лужні засоби. Дорослим тваринам за допомогою зонда вводиться гідроксид (до 1 г/кг маси тіла) після змішування із 10 л теплої води. Процедуру можна повторити (меншими дозами) через 6-10-годинний інтервал. Якщо рубець промитий, не слід призначати початкову дозу гідроксиду магнію більше 225 г. Також можна застосувати оксид магнію, 50-90 г на голову на добу.


Популярним засобом є харчова сода, яку задають у кількості 150-250 г/гол на добу спільно з концентратами. Але це терапевтична доза, а застосування в суміші з концентратами продиктоване необхідністю поступово вводити цей засіб.


Ефективними є алюмінію гідроксид (30 г/гол/добу), кальцію карбонат (крейда) у кількості 60-360 г/гол/добу.


Одночасно проводять дегідратацію та боротьбу із системним ацидозом (500-1000 мл розчину Рінгера внутрішньовенно).


З моменту, коли помічено поліпшення стану при гострій формі ацидозу, призначаються внутрішньо дріжджі (200 г), молоко (1,5 л) або вміст рубця здорової тварини з подальшим заселенням його симбіонтами.
Уникайте різких змін раціону:


• Не можна допускати сильної зміни дози концентратів у раціоні.
• Не давайте більше 2 кг концентратів за 1 раз.
• При зміні раціону забезпечити щонайменше 50% грубих кормів (силосу, сінажу, сіна).
• При вологому раціоні та нестачі клітковини в раціон ввести солом'яне різання 3-5 см у кількості 1,5 кг на тварину на добу.


Поступовий перехід від раціону сухостійного періоду, що містить значну кількість грубих кормів, на годівлю лактуючих корів, що містить багато концентрованого корму, допомагає підтримувати концентрацію молочної кислоти на низькому рівні. Бактерії, які розкладають молочну кислоту, ростуть досить повільно, тому вони потребують певного часу, щоб адаптуватися до нового корму та змін у раціоні. Молочна кислота, що виробляється після поїдання концентрованих кормів, може швидко метаболізуватись і не накопичується в рубці.


Важливо: треба уникати різких змін раціону. До нового корму адаптуються бактерії, а чи не тварина.
Рекомендовано обмеження споживання вуглеводів, що легкоферментуються, додавання буферних добавок і привчання корів до кормів, що містять великі дози концентрованих кормів. Найбільш ефективним способом 

повільність швидкості ферментації в рубці є підвищення вмісту грубих кормів, так як вони споживаються повільніше, ніж концентрати.


Чим більше грубих кормів, тим вище вміст фізично ефективної клітковини, що стимулює жуйку та виділення слини, яка є буфером для кислот, що виробляються в процесі ферментації.


Можна використовувати кормові добавки проти ацидозу. Вони містять: бікарбонат натрію (соду), дріжджі, рубцевий пробіотик, крейда, антибіотики та ін. Це ефективний варіант, особливо в перші 30-45 днів після активного годування концентратами. Одна умова – давати потрібно тривалий час.


Просто цікаво: молочний період нащадків диких родичів ВРХ триває до трьох років.


Рубцеві пробіотики та антибіотики

Свого часу були проведені дослідження, що дозволили встановити, що підвищення pH у рубці після застосування препаратів на основі ентерококів, лактобактерій та цукроміцетів. Ці мікроорганізми використовують молочну кислоту, і вважається, що вони ефективно запобігають її накопиченню. У той же час використання пробіотиків на основі Selenomonas ruminantium та Megasphaera elsdenii знаходиться під питанням (хоча добавки на їх основі існують). Проблема в тому, що такі мікроорганізми характеризуються поганою адаптацією при попаданні до рубця ззовні.


Застосування антибіотиків актуальне для запобігання підгострій формі та має на меті контролювати виробництво молочної кислоти такими мікроорганізмами, як стрептококи, лактобацили. Антибіотики знижують популяцію вищезгаданих бактерій, отже, і зменшується вироблення ними молочної кислоти. До цієї групи належать препарати на основі монензину, ласалоциду, саліноміцину, наразину та ін. Однак ці препарати потрапляють під категорію «антибіотиків», тому широкого поширення такий підхід не набув.


У плані профілактики проблеми корисне регулярне згодовування кормів у вигляді кормової суміші, що складається з грубого корму, концентратів, преміксу та профілактичних інгредієнтів. Така кормосуміш перешкоджає активному поїданню великих кількостей концентрованих кормів за короткий час. Збільшення частоти підходу до кормового столу протягом доби може зменшити коливання pH після кожного годування, оскільки корова поїдатиме менше корму (менші порції за раз) у повільному темпі. При цьому збільшення частоти годівлі підвищує споживання сухої речовини і, зрештою, може призвести до нижчих значень pH, ніж рідкісні годування.


Просто цікаво: при виборі способу розташування під час відпочинку ВРХ керується магнітним полем землі.

Читайте також


  1. Статті
  2. Ацидоз у корів